Menu

Seno

Naše živali

Seneno meso

Seneno mleko

Naše zgodbe

Partnerji

Kozolci

Storitve

Senena roba

Seno

Naše živali

Seneno meso

Seneno mleko

Naše zgodbe

Partnerji

Kozolci

Storitve

Senena roba

Izdelki >> Seneni mlečni izdelki

Seneno mleko odlikuje višja vsebnost nenasičenih maščobnih kislin (omega 3 in omega 6) ter za zdravje ugodno razmerje med njimi. Učinki maščobnih kislin omega 3 in omega 6 na zdravje:

• omogočajo normalno delovanje celic,

• zmanjšujejo tveganje za nastanek srčnega infarkta,

• znižujejo raven slabega in zvišujejo raven dobrega holesterola ter

• vplivajo na razvoj možganov, delovanje žičevja, imunskega sistema.

 

 • MLEKO je tudi pomemben vir kalcija, beljakovin, vitaminov in mineralov. Seneno mleko ima ugodnejša maščobno kislinska sestava, boljše senzorične lastnosti, vsebuje več vitaminov in mineralov,…)

Po vsebnosti maščobe je mleko označeno:

Surovo mleko: mleko, ki ni bilo segreto na temperaturo, višjo od 40 ºC, ali obdelano po postopku z enakim učinkom;

Polno mleko: toplotno obdelano mleko (pasterizirano ali UVT). Glede na vsebnost maščobe je lahko standardizirano polno mleko: mleko z vsebnostjo maščobe najmanj 3,5 % (m/m). Vendar lahko države članice predvidijo dodatno kategorijo polnega mleka z vsebnostjo maščobe 4,0 % (m/m) ali več, ali nestandardizirano polno mleko: mleko z vsebnostjo maščobe, kakršno je imelo ob molži in pri katerem po molži vsebnost maščobe ni bila spremenjena z dodajanjem, z odvzemanjem maščobe ali z mešanjem mleka, katerega naravna vsebnost maščobe je bila spremenjena. Vsebnost maščobe mora biti najmanj 3,5 % (m/m);

Pol posneto mleko: toplotno obdelano mleko (pasterizirano ali UVT), katerega vsebnost maščobe znaša najmanj 1,5 % (m/m) in največ 1,0 % (m/m);

Posneto mleko: toplotno obdelano mleko (pasterizirano ali UVT), katerega vsebnost maščobe znaša največ 0,5 % (m/m).

 

 • FERMENTIRANO MLEKO                                                                                                                    

Jogurti, ki so prijetno kremasti in ne preveč kislega okusa. Poznamo navadne in sadne jogurte, katerim dodamo različne sadne pripravke. Izbira sadnih okusov je velika. Vsebuje veliko mlečnih beljakovin (proteinov) in vitamina B, zato zaseda pomembno mesto v uravnoteženi prehrani. Ugodno vpliva na telo in prebavo.

 

 • NAMAZI                                                                                                                                                 

Skutni namazi: svež okus skute popestrijo zelišča in drugi dodatki, ki primešajo prijetno aromo in dodajo lasten okus.

 

 • DESERTI                                                                                                                                               

Mlečni desert je izdelek, izdelan iz pasteriziranega posnetega mleka, steriliziranega posnetega mleka, zgoščenega posnetega – evaporiranega mleka, posnetega mleka in posnetega mleka v prahu z dodatkom rastlinske masti ter sredstev za dosego ustrezne barve in arome ter za emulgiranje sestavin oziroma stabilizacijo sistema. Pri izdelavi mlečnega deserta se lahko uporabljajo tudi druge sestavine, kot so sadje in sadni izdelki, kakav in kakavovi izdelki, kava idr. Namesto sadja in sadnih izdelkov se lahko uporabljajo njihove naravne arome.

 

 • MLEČNI NAPITKI

Napitki z mlečno osnovo: drugi tekoči izdelki, ki vsebujejo najmanj 50 % mlečnih izdelkov, vključno z izdelki na osnovi sirotke.  Vključuje čokoladno mleko, pinjenec z dodatki ali aromami itd.

Sadno mleko: je izvrstnega okusa, poleg tega pa predstavlja bogat vir kalcija in beljakovin. Mleko, ki ga obogatijo z naravnimi aromami, postane okusen in zdrav napitek z visoko vsebnostjo mineralnih snovi in vitamina A. Poleg čokoladnega in vanilijevega lahko zajtrk popestrite še z mlekom z okusom ledene kave.

Kislo mleko: izdelano po tradicionalni recepturi, prepriča s svojo nežno mlečno aromo in svežim okusom. Posebnost domačega kislega mleka je tanka vrhnja plast smetane, pod katero se skriva nekoliko čvrstejša, vendar še vedno mehka notranjost. Izdelek, narejen s pomočjo fermentacije, velja za enega od slovenskih mlečnih izdelkov z najdaljšo tradicijo, saj ga na planšarijah izdelujejo že stoletja.

Kefir je izdelan iz polnega, pol posnetega ali posnetega mleka, pod pogojem, da je fermentiran s kefirnimi zrni. Kefir vsebuje naravni ogljikov dioksid in kefiran.

 

 • SMETANA je mlečni izdelek, pridobljen s posnemanjem mleka, z visoko vsebnostjo maščobe. Končna sestava se lahko prilagaja z dodajanjem mleka ali posnetega mleka.

Topljena smetana: iz kuhanega mleka pridobljena topljena smetana ima rahlo sladkast okus in mehko teksturo. Značilna rahlo rumenkasta barva smetane kaže na vsebnost kakovostnih maščob, aroma in okus pa sta bogata, polna in kremna.

Sladka smetana: bogato gosta sladka smetana povezuje prijetno mlečno aromo in kremen okus. Kravje mleko, iz katerega pridobivamo domačo sladko smetano, pusti čisto, svežo aromo in poskrbi za značilen okus sladke smetane. Smetana vsebuje najmanj 25 % mlečne maščobe, kar botruje njeni kremni strukturi. Stepena pridobi mehko, rahlo in enakomerno teksturo, v tekoči obliki pa je primerna tudi za kuhanje.

Kisla smetana: zgoščena struktura kisle smetane harmonično združuje čisto mlečno aromo in svežo polnost okusa. Domača kisla smetana, izdelana po tradicionalnih postopkih z uporabo mlečnokislinskih bakterij, je svežega, rahlo kiselkastega okusa in prijetne arome. Ugodno vpliva na prebavo in deluje probiotično. Kakovost domače smetane se kaže v vsebnosti mlečnih maščob (najmanj 20 %), ki bistveno vpliva na njen pristen okus.

 

 • MASLO je maščobni izdelek v obliki emulzije, pridobljen izključno iz mleka in/ali mlečnih izdelkov. Značilna rumena barva, gladka struktura in maslen okus. Izdelan je iz kisle smetane, kjer mlečne maščobe predstavljajo vir vitaminov; predvsem A, D, E in K in je bolj aromatično.

 

 • PINJENEC je stranski izdelek, ki se dobi pri izdelavi surovega masla iz smetane, pasterizirane smetane ali fermentirane pasterizirane smetane.

 

 • SIR,  je zorjen ali nezorjen mehki ali poltrdi, trdi ali ekstra trdi izdelek, ki je lahko prevlečen in katerega razmerje med sirotkinimi proteini in kazeinom ne presega razmerja v mleku. Dalj časa, kot siri zorijo, bogatejši je okus in aroma sirov. Sir je izdelek, pridobljen s:
 • koaguliranjem ali delnim koaguliranjem mleka in/ali mlečnih izdelkov s sirili ali drugimi sredstvi za koaguliranje, ter delnim odvajanjem sirotke, ki nastane kot posledica takega koaguliranja;
 • postopki, ki vključujejo koagulacijo mleka in/ali mlečnih izdelkov in dajejo končne izdelke s podobnimi fizikalnimi, kemičnimi in organoleptičnimi karakteristikami, kot jih imajo izdelki, pridobljeni s postopki iz prve točke.

 

 • SKUTA se pridobiva s koagulacijo same sirotke, ki je nastala pri predhodni koagulaciji mleka, je torej stranski proizvod pridobivanja sirov. Za izdelavo skutnega sira pa je treba prej dodati sirotki nekaj kravjega ali kozjega mleka; razmerje med količino mleka in količino sirotke odloča trdnost in trajnost sira. Tekočina (sirotka ali mešanica sirotke in mleka), ki ji je bilo dodano primerno sirilo, mora biti segreta do določene temperature, pri kateri sesiri, se pravi da gosta masa odstopi iz tekočine in se začne zbirati na površini.

 

 • SIROTKA,  pridobimo jo med procesom izdelave sira. Je zelo zdrav mlečni napitek, ki vsebuje veliko mlečnih beljakovin in zelo malo maščob. Ima tudi čistilni učinek na telo.

 

 • SLADOLED in zamrznjeni deserti se izdelujejo iz emulzije maščobe in beljakovin z dodatkom sladkorja in drugih dodatnih sestavin in snovi za barvo, aromo in za emulgiranje sestavin oziroma za stabilizacijo sistema ali iz mešanice vode in sladkorja z drugimi dodatnimi sestavinami in snovmi. Potem ko se dodajo vse osnovne in dodatne sestavine ter snovi, se mešanici vpiha zrak ob istočasnem podhlajevanju.
 • Ovčje

  • MLEKO

Ovčje mleko je izredno hranljivo in dobro. Okus je bogat, nežen, rahlo sladek. Vsebuje mnogo več sušine kot kravje in kozje mleko ter več kazeina in maščob V ovčjem mleku so vsi pomembni vitamini B-skupine, predvsem veliko folne kisline in vitamina B12. Vsebuje veliko vitaminov A, E in C. Vsebnost vitamina D in kalcija je najvišja med vsemi vrstami mleka, zato uživanje ovčjega mleka zmanjšuje možnost nastanka osteoporoze.

 

  • FERMENTIRANI IZDELKI

Jogurt: kakovost ovčjega mleka se, med drugim, prepozna po blagem, skoraj nezaznavnem vonju, ki je značilen tudi za domači ovčji jogurt. Zaradi svoje značilne sestave ima poleg izjemnega okusa tudi zelo visoko hranilno vrednost, višja vsebnost maščob pa se kaže predvsem skozi odličen kremast okus in prijetno gosto strukturo.

 

  • NAMAZI svež okus skute popestrijo zelišča in drugi dodatki, ki primešajo prijetno aromo in dodajo lasten okus.

 

  • DESERTI

Mlečni desert je izdelek, izdelan iz pasteriziranega posnetega mleka, steriliziranega posnetega mleka, zgoščenega posnetega – evaporiranega mleka, posnetega mleka in posnetega mleka v prahu z dodatkom rastlinske masti ter sredstev za dosego ustrezne barve in arome ter za emulgiranje sestavin oziroma stabilizacijo sistema.

 

  • MLEČNI NAPITKI

Napitki z mlečno osnovo: drugi tekoči izdelki, ki vsebujejo najmanj 50 % mlečnih izdelkov, vključno z izdelki na osnovi sirotke.  Vključuje čokoladno mleko, pinjenec z dodatki ali aromami itd.

 

  • SMETANA je mlečni izdelek, pridobljen s posnemanjem mleka, z visoko vsebnostjo maščobe. Končna sestava se lahko prilagaja z dodajanjem mleka ali posnetega mleka.

 

  • MASLO je maščobni izdelek v obliki emulzije, pridobljen izključno iz mleka in/ali mlečnih izdelkov. Značilna rumena barva, gladka struktura in maslen okus. Izdelan je iz kisle smetane, kjer mlečne maščobe predstavljajo vir vitaminov; predvsem A, D, E in K in je bolj aromatično.

 

  • PINJENEC je stranski izdelek, ki se dobi pri izdelavi surovega masla iz smetane, pasterizirane smetane ali fermentirane pasterizirane smetane.

 

  • SIR, intenziven okus ovčjega sira se skozi čvrsto strukturo poveže s čisto in izrazito aromo. Za ovčje sire značilen rahlo pikanten okus se dopolnjuje s prav tako bogato aromo, ki postaja med zorenjem sira vedno močnejša. Skorja sira ima nežen sivo-rjav odtenek, struktura pa je kompaktna, čvrsta in nekoliko trša. Staran ovčji sir je odlična izbira za vse, ki so jim ljubši pikantnejši in močnejši okusi.

 

  • SKUTA, je mehka, rahlo grudičasta ovčja skuta ima izjemno blago aromo in sočen okus. Visoka vsebnost vitaminov in mineralov se iz ovčjega mleka prenese tudi v skuto, ki za razliko od kravje vsebuje predvsem nenasičene maščobe. Značilno poln in bogat okus ovčjih izdelkov je poudarjen tudi v kremni strukturi skute, aroma pa v nasprotju z njim ostaja zelo blaga in skorajda nezaznavna.

 

  • SIROTKA, pridobimo jo med procesom izdelave sira. Je zelo zdrav mlečni napitek, ki vsebuje veliko mlečnih beljakovin in zelo malo maščob. Ima tudi čistilni učinek na telo.

 

  • SLADOLED zamrznjeni deserti se izdelujejo iz emulzije maščobe in beljakovin z dodatkom sladkorja in drugih dodatnih sestavin in snovi za barvo, aromo in za emulgiranje sestavin oziroma za stabilizacijo sistema ali iz mešanice vode in sladkorja z drugimi dodatnimi sestavinami in snovmi. Potem ko se dodajo vse osnovne in dodatne sestavine ter snovi, se mešanici vpiha zrak ob istočasnem podhlajevanju.
 • Kozje

  • MLEKO, pasterizirano polnomastno kozje mleko.

 

  • FERMENTIRANI IZDELKI

Jogurt  iz senenega kozjega mleka, ima bogat, poln okus, obenem pa je precej blag in aromatičen.  Vsebuje  bakterije, ki so odlične za uravnavanje črevesne flore. Med drugim tudi BB-12 Bifidobacterium.

 

  • SIR,  prijetno nežen in svež, za kozje sire značilen okus se dopolnjuje z blago mlečno aromo in izrazito bele barve. Pri mlajših sirih je struktura čvrsta in mehka, med zorenjem pa postane bolj kompaktna in suha. Ima značilen okus, ki je zaradi sezonskih nihanj spomladi nežnejši, jeseni pa močnejši in bolj izrazit.

 

  •  SKUTA je sirarska skuta iz sirotke. Vsebuje veliko beljakovin in je lahko prebavljiva. Ima značilen svež okus in blago, neizrazito aromo. Značilen okus kozjih izdelkov je pri skuti blag, izjemno nežen in rahlo kiselkast. Drobno pasirana struktura izrazito bele barve ima milo, skoraj nezaznavno aromo. Zaradi posebne sestave kozjega mleka je hranilna vrednost skute izredno visoka, pripisujejo pa ji tudi številne blagodejne zdravstvene učinke.

 

  • SIROTKA,  pridobimo jo med procesom izdelave sira. Je zelo zdrav mlečni napitek, ki vsebuje veliko mlečnih beljakovin in zelo malo maščob. Ima tudi čistilni učinek na telo.
 • MLEKO, je visoko kvaliteten naravni produkt, predvsem zaradi njegove dobre prebavljivosti, visoke vsebnosti nenasičenih maščobnih kislin, fosfolipidov, laktoze, vitamina C in lizocima in majhne vsebnosti mineralnih soli.

 

 • FERMENTIRANI IZDELEK

Kumis je fermentiran mlečni izdelek, tradicionalno izdelan iz kobiljega mleka.

Za normalno delovanje strani so potrebni piškotki. Pritisnite "V redu", da sprejmete piškotke. Več o piškotkih

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close