Naše zgodbe >> Kmetija Odems
Kmetija Odems je manjša družinska kmetija v vasi Predoslje. Na njej gospodari Gregor Ovsenik, kmet, ki se je leta 2011 odločil, da svojo glavno dejavnost, tj. prirejo goveda za prodajo, preusmeri v prirejo senenega mleka in izdelkov. Da iz majhne kmetije, ki je težko oskrbovala njegovo družino s prihodkom, spremeni v kmetijo, na kateri bo potrošnikom ponudil mleko in mlečne izdelke višje kakovosti.
Ukvarjajo se s prirejo senenega mleka in predelavo mlečnih izdelkov ter prodajo surovega mleka in pasteriziranih mlečnih izdelkov. Poleg teh dejavnosti so pomembne še vzreja telet za meso, prireja kokošjih jajc ter pridelava žita za prodajo moke in izdelavo lastnih testenin.
Njihov cilj je, da potrošniku ponudijo čim večji asortiman živilskih izdelkov višje kakovosti in da hkrati postajajo zanimivi za kupce z vidika osebnega pristopa, sledljivosti pridelave in predelave ter omogočijo tudi doživljajsko komponento, ki klasično brezosebno potrošnjo spremeni v dogodek. Kmetijo sčasoma vidijo tudi kot izobraževalni prostor, ki obiskovalcem, različnih starosti in ciljnih skupin ponuja vpogled v procese dela in življenja na kmetiji na način delovanja kmetije odprtih vrat.
Gospodar Gregor o svoji vpetosti v prodajo kot kmet, ki kupca povabi na svoje dvorišče, pove: »Poleg prodaje lahko kupec vidi, kdo smo, kako in iz česa delamo. To pa pomeni, da je v to vpeta vsa moja družina, praktično nimamo veliko zasebnega življenja, ves čas smo v skupnosti. Skozi to predstavljamo sebe, način življenja na kmetiji, s čimer si pridobivamo zaupanje strank, postajamo njihovi prijatelji. Vse dejavnosti želimo širiti in ponuditi čim širši asortiman, saj se zavedamo, da sodobni kupec želi na enem mestu dobiti čim več izdelkov.«
Zakaj odločitev za seneno?
Odločitev za pridelavo senenega mleka je nastala po dobri izkušnji iz sorodstva, ki je za zakonca Ovsenik postala zanimiva, ko sta zaradi svojih otrok razmišljala o tem, kako bi kot družina uživali bolj kakovostno mleko. Potem sta najprej za lastne potrebe začela z izdelovanjem jogurta in skute, kar je časovno sovpadlo z odločitvijo, da Gregor zapusti trg dela in ostane doma na kmetiji. Začela sta razmišljati, kam usmeriti kmetijo, kje so priložnosti razvoj in kako dvigniti dodano vrednost mleku. Ker so tako seneno mleko kot izdelke želeli ponuditi tudi v svoji okolici, so počasi povečali čredo na današnjih 16 krav molznic in se začeli bolj intenzivno ukvarjati s predelavo in prodajo mleka na kmetiji.
Prodaja na domu
Osnovno vodilo kmetije pri prodaji je lokacija – čim več svojih izdelkov skušajo prodati na domačem dvorišču.
Ponudba iz mleka: surovo mleko, navadni in sadni jogurti (malina, jagoda, borovnica, pečeno jabolko, breskev-marakuja..) ter jogurti z dodatki (vanilija, stracciatella), grški jogurt, skuta, namazi (liptaver), mladi sir, kisla smetana, sladka smetana, maslo ter sirotka (navadna in sadna).
Kmetija Odems – Gregor Ovsenik
Predoslje 41
4000 Kranj
040 580 314
kmetija.odems@gmail.com