Menu

Seno

Naše živali

Seneno meso

Seneno mleko

Naše zgodbe

Partnerji

Kozolci

Storitve

Senena roba

Seno

Naše živali

Seneno meso

Seneno mleko

Naše zgodbe

Partnerji

Kozolci

Storitve

Senena roba

Naše zgodbe >> Turistična kmetija Apat

Kmetijstvo je v družini Apat že kar nekaj generacij. Pred četrt stoletja so se odločili, da živinoreji in pridelavi mleka, dodajo tudi turizem na kmetiji. Danes se lahko pohvalijo s tradicijo, ki je zelo pomembna pri kuhi tradicionalne slovenske hrane. Ko jih boste obiskali, na griču nad Gaberkami, med Šoštanjem in Velenjem, od koder se ponuja čudovit pogled na dolino, Družmirsko jezero, Goro Oljko, Golte, Smrekovec, Uršljo goro, Peco itd., vam bodo postregli z domačo zaseko, odlično govejo juho, »domačimi kolinami«, štruklji, vegetarijanci pa bodo veseli raznih zelenjavnih narastkov, solat in še kaj bi se našlo. Zrnje za kruh, ki ga pečejo v krušni peči, sadje in zelenjava na vaših krožnikih, je vse pridelano pri njih. Kmetija je obkrožena z drevesi starih slovenskih sort iz katerih naredijo domače sokove, marmelade, sladice in še kaj.

Od nekdaj so pri Apatovih razmišljali in delovali malenkost drugače, kot je to navada na slovenskih kmetijah. Tako sta si že pred tridesetimi leti Petrova starša, med prvimi v Sloveniji, olajšala delo s sušilnico za seno, na topel zrak izpod strehe. Način razmišljanja, prava mera izkušenj in znanja prejšnjih rodov, mladostne energije in inovativnosti, pa se tudi danes, ko kmetijo vodi sin Peter z družino, ni spremenil.

Zakaj SENENO?

Kmetijo vsako leto obišče več gostov, saj so znani po tem, da ponujajo: „domače, kot je naredila naša babica“.

Povpraševanje po nečem, drugačnem a vendar pristnem, ter manjšanje obdelovalnih površin, je bilo povod za razmišljanje o preusmeritvi osnovne dejavnosti. Odločili so se, da iz konvencionalne reje, preidejo v seneno prirejo mleka in mesa. Od prve ideje do uresničitve je trajalo 4 leta, z začetkom leta 2019, na Turistični kmetiji Apat ni več neprijetnega vonja po silaži, ampak samo še vonj po senu vrhunske kvalitete.

Apatove krave ne skrivajo navdušenja nad kvalitetnim senom, saj ga nimajo nikoli dovolj. Zadovoljstvo pokažejo tudi tako, da dajejo seneno mleko vrhunske kakovosti. Iz želje, da bi družina in njeni gostje jedli bolj kvalitetno, da bi bile živali bolj zdrave, s plani za prihodnost, o prodaji izdelkov iz senenega mleka in mesa, je turistična kmetija Apat postala prvi pridelovalec s certifikatom Seneno mleko v Šaleški dolini.

Nudijo:

  • Kosila in večerje za zaključene družbe (manjša soba sprejme do 20 ljudi, večja do 60)
  • Pogostitve (malice, narezki, obisk kleti,…)
  • Najem apartmajev (dva apartmaja s kuhinjo in dve ločeni sobi s skupnim družabnim prostorom s kuhinjo) in prostori za razvajanje

DELOVNI ČAS:

Vsak dan v tednu, po predhodnem naročilu.

KONTAKT:

Gaberke 214, 3325 Šoštanj
03 891 33 39 (Apat)
041 776 228 (Nada)
041 965 944 (Laura)
turizemapat@gmail.com
http://turizemapat.wordpress.com

   

Za normalno delovanje strani so potrebni piškotki. Pritisnite "V redu", da sprejmete piškotke. Več o piškotkih

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close