5 hudih sirov iz malih slovenskih mlekarn, ki jih morate spoznati

Naši sirarji ustvarjajo res zanimive izdelke. Ste vedeli, da na slovenskih domačijah izdelujejo tudi mocarelo in bur(j)ato?

Veste morda, kaj je to škripavec? Vam povemo še, katera slovenska sira sta se z zadnjega svetovnega ocenjevanja vrnila s srebrno medaljo? Pobrskali smo po tržnicah, se ustavljali na dvoriščih sirarjev in v manjših delikatesah ter se v uredništvo vrnili z nadvse imenitnim naborom sirnih specialitet, ki lahko dopolnijo vsak poletni piknik ali, če hočete, poznopopoldansko druženje ob kozarcu izbranega vina.

Kukenberger: prosenik

Pred dvema letoma je dolenjski sirar Toni Kukenberger začel izdelovati ekološki zorjeni sir, imenovan prosenik, ki je na zadnjem svetovnem ocenjevanju sirov osvojil srebrno medaljo. »Posebnost tega sira je že naša osnovna surovina – izdelan je iz senenega ekološkega mleka, druga posebnost pa je njegova starost, saj je vedno starejši kot eno leto,« pravi Toni Kukenberger in doda, da je prosenik eden tistih sirov, ki jih lahko izbereš zase ali pa spremeniš v darilo in pokloniš nekomu, ki mu domači okusi veliko pomenijo.

»To ni sir za k malici, to je sir za uživanje ob kakšni preprosti prilogi – domači marmeladi, sladkem vinu, mogoče oreščkih … ali kar samostojno. Ima sladkast okus in zelo svežo, izrazito aromo, brez grenkih ali pekočih priokusov, v ustih pa se zelo lepo stopi,« ga opiše sogovornik in podčrta, da to ni sir, ki bi ga dodajali k različnim jedem, saj bi tvegali, da bodo druge arome povozile sirni okus.

Vir: Odprtakuhinja.delo.si