Demonstracija in dan odprtih vrat na Turistični kmetiji Apat

Na praznično soboto smo se zbrali na seneni Turistični kmetiji Apat v Gaberkah.

Najprej nas je Pater Apat iz Turistične kmetije pozdravil in predstavil zgodovino kmetije, ter zakaj so se sploh odločili za seneno prirejo. Na njihovi kmetiji oddajajo mleko v Mlekarno Celeio. Začeli so tudi s pridelavo senenega mesa, saj večino mesa porabijo za svojo turistično dejavnost. Peter je tudi trenutni direktor Zavoda seneno meso in mleko,  predstavil je delovanje zavoda. Vabimo vas, da se nam priključite!

Nato smo šli do kozolca, kjer smo si ogledali senik, stropno dvigalo za seno- grajfer. Peter pravi, da je to zlata vrednost, saj jim je v veliko pomoč.  To je pripomoček, ki se ga uporablja čez celo leto in tudi namesto puhalnika za seno. Na tej kmetiji nimajo dozirne mize.  Sledila je predstavitev tudi s strani Biomase, kjer so nam predstavili, kako so uredili sušilni sistem na tej kmetiji. Ogledali smo si tudi sistem za sušenje bal, ter pripomoček za merjenje vlage v suhih balah, ki se imenuje vlagomer, ki je obvezen pripomoček. S termo kamero, ki jo ima na telefonu pregleduje sušenje. Na njihovi kmetiji poteka spravilo sena tako, da pokosijo in naslednji dan že spravijo seno na senik. Sistem za sušenje bal – balo posuši v 24-28 urah, enkrat na 12 ur se obrne bala.

Trenutna mlečnost na njihovi kmetiji je 6500l, kakšne krave dajo tudi 7500 l/leto. Dodajajo tudi močna krmila, saj niso ekološka kmetija.

Z nami so bili tudi predstavniki podjetja Lavrih, kmetijska mehanizacija, ki so predstavili sistem delovanja kosilnice in pobiralni zgrabljalnik.

Na koncu smo poizkusili tudi senene dobrote. Mlečna kraljica Aleksandra je predstavila sire, ki jih prideluje Mlekarna Celeia. Poizkusili smo tudi domače dobrote Turistične kmetije Apat.

Okusno in tradicionalno – to je naše!