Demonstracija na kmetiji in dan odprtih vrat na EK Kumkenberger

Na prvo julijsko soboto smo v okviru EIP projekta Seneno meso in mleko na ekološki kmetiji Kukenberger organizirali demonstracije in dan odprtih vrat. Program je bil pester, predstavljala so se podjetja, ki se ukvarjajo s prehrano živali, pripravo krmnih mešanic, informacijskimi sistemi v kmetijstvu, z opremo za predelavo mleka in strokovnjaki za pomivanje.

Najprej je svojo mobilno mešalnico predstavilo podjetje Glažar, prehrana živali. So edino slovensko podjetje, ki izvaja storitev priprave popolnih krmnih mešanic za živali na terenu, z mobilno mešalnico.

Na kmetiji Kukenberger imajo že nekaj let mešalno prikolico za pripravo krmnih obrokov za živali, pred nekaj meseci pa so na kmetijo dobili obnovljeno Keenan mešalno prikolico, katero predstavnik je tudi predstavil prikolico.

Podjetje Sledat se ukvarja z informacijskimi rešitvami v kmetijstvu. Razvili so aplikacijo za mobilne telefone, preko katerih enostavno vpišete opravila na površinah, sledite živalim, pomaga vam pri gnojilnih načrtih, preko sistema GPS pa se lahko sledi vozilom.

Najpomembnejši in največji izziv pri seneni prireji mesa in mleka je sušenje krme. Iz podjetja P-ino d.o.o. je bil prisoten Janez Benedičič, ki je poudaril, da je pomembno načrtovanje celotnega procesa, od košnje do spravila na senih ter tudi krmljenje.

Na kmetiji Kukenberger imajo tako izdelke podjetja Plevnik, ki je v Sloveniji eno najpomembnejših za opremo, ki je namenjena predelavi mleka. Poudarjajo, da je vsaka stranka specifična in zato je tudi ponudba narejena individualno.

Z nami je bilo tudi podjetje Winterhalter, ki se ukvarja z izdelavo pralnih strojev za gostinske obrate ter s čistili za živilske obrate.

Na dnevu odprtih vrat, ki je potekal v popoldanskem delu dneva je potekala degustacija senenih mlečnih izdelkov, ki jih izdelujejo na kmetiji. Ogled sirarne in kmetije, ogled bližnjih pašnikov in krav, delavnice za otroke.