Demonstracija na seneno kmetiji Zupančič

Minulo soboto smo pri članu Zavoda seneno meso in mleko, Ivanu Zupančiču po domače Pr’ Tičari v Lokah pri Taboru, organizirali demonstracijo na seneni kmetiji.

Najprej nas je gospodar kmetije pozdravil in predstavil njihovo kmetijo. Njihova kmetija je majhna, a se trudijo s pridelavo senenega mleka. Mleko oddajajo v Mlekarno Celeia. Na kmetiji imajo 10 GVŽ in pridelajo približno 22000 l/leto mleka.

Nato je dr. Janez Benedičič, eden od ustanoviteljev Zavoda seneno meso in mleko predstavil Zavod in delovanje le tega. Sledila je predstavitev sušenja sena na kmetiji Zupančič, ker je ravno pred leti dr. Benedičič postavil ta sistem na tej kmetiji. Na kmetiji poteka sušenje oz. shranjevanje sena v rifuzli, imajo dva boksa za shranjevanje sena na seniku, ki merita  vsak po 40m2. Imajo sušenje na sončno streho, zbirni kanal je narejen na sredini slemena. Sončna streha privarčuje veliko energije- 90 KW toplote da taka streha v sončnem vremenu.

Po končani predstavitvi sušenja sena nas je g. Zupančič popeljal še na ogled senika, kjer je pokazal delovanje stropnega dvigala za seno – grajferja.

Sledila je predstavitev in degustacija senenega sira Mlekarne Celeia. Predstavili so različne okuse sira: navadni, čebulni, s tartufi. Obiskovalcem so bili všeč različni okusi sira, dobili smo dobre odzive.

Okusno in tradicionalno – to je naše!