»Ekološki in seneni izdelki res niso najcenejši, a razumeti je treba dejanske stroške takšne pridelave in reje,« razlaga vodja službe za varno hrano na KGZS Gabrijela Salobir. Tudi kmetijstvo se vrti v krogu gonje za dobičkom, pri čemer cena ni pomembna. Poznamo sisteme in tehnologije, ki so iztrgani iz naravnih ciklov. Kaj to pomeni dolgoročno? Obstajajo številne raziskave, ki utemeljujejo nujnost ekološke pridelave in reje, tako za okolje kot človeka. Ekološko kmetovanje postaja najbolj napredno, saj varuje okolje, živali, ustvarja javno zdravje ter izboljšuje kvaliteto življenja. Se pravi, vprašati se moramo, ne le zakaj so cene ekološke hrane višje, ampak zakaj so cene nekatere hrane tako nizke. A dejstvo je, da skupni stroški pridelave in uživanja hrane po nizki ceni za sabo potegnejo vrsto prikritih stroškov, kot so stroški negativnih vplivov na okolje in zdravje.
Več pa si preberite TUKAJ.