Meso bikov s paše je bolj zdravo

Na usposabljanju za kmete smo se spoznali tudi z ugodnimi lastnostmi senenega mesa in mleka, ki so jih povzeli v članku v Kmečkem glasu.

Ugodne vsebnosti in sestava mleka ter mesa se spreminjajo s prehrano, velik vpliv pa ima tudi travna ruša na kateri se živali pasejo. Živali imajo na paši v celotni poletni sezoni širok nabor različnih travniških rastlin.

Seneno mleko se še vedno pridobiva na staromoden način, brez krmljenja silaže. Krave so v poletni sezoni na paši ali pa jim rejci ponudijo svežo travo v obroku, če so v hlevu, v zimski sezoni pa dobijo mrvo, žita ter drugo gensko nespremenjeno krmo. Večina kmetov krave dokrmljuje z žiti, koruzo, otrobi, krmilno moko ter dopolnilnimi krmnimi mešanicami ter tudi mineralno-vitaminskimi dodatki.

Strokovnjaki so ugotovili, da že 80 dni krmljenja krav z žiti, izrazito spremeni vsebnosti maščobnih kislin, ki pa niso v prid zaželeni sestavi maščobnih kislin v prehrani človeka. Dolžina krmljenja z žiti tako izrazito vpliva na povečano vsebnost transmaščobnih kislin v mesu, v katerem so sicer naravno prisotne v zelo nizkih odstotkih, z žiti pa njihovo vsebnost povečujemo.

Več si preberite TUKAJ.