Seneni sir Zelene doline, narejen iz slovenskega mleka in zorjen po tradicionalni metodi. Seneni sir Zelene doline se predstavlja z zgodbo, ki oživlja izkušnje življenja naših babic in dedkov. Odlikuje ga izrazit aromatičen okus, ki ga lahko ustvari le narava. Proizveden je izključno iz slovenskega mleka, ki je odkupljeno na domačem, lokalnem območju. Lastnosti, slovensko poreklo mleka, kakovost mleka in proizvodni proces v Sloveniji, mu dajejo pečat »Izbrana kakovost Slovenija«, medtem ko tradicionalen način zorenja oznako »zorjeno po tradicionalni metodi«. Dodatno noto kakovosti mu daje zaveza upoštevanja smernic »Brez GSO – pridelano/predelano brez gensko spremenjenih organizmov.«

Foto: Mlekarna Celeia
Njegova zgodba se začenja na travniku
Seneni sir Zelene doline združuje skrb za dobro počutje živali, izbor kakovostne hrane in trajnostni način življenja na podeželju. Mleko, iz katerega je proizveden, odlikuje visoka kakovost in se imenuje seneno mleko. Kaj je seneno mleko? Seneno mleko je najbolj tradicionalna oblika pridelave mleka, ki obuja tradicijo naših dedov in babic ter čas, ko je delo potekalo ročno. Na prvem mestu je skrb za življenje živali in njihova prehrana je prilagojena letnim časom. Krave pomlad, poletje in jesen preživijo na lokalnih pašnikih. Pozimi pa živali uživajo predvsem seno in kot dodatek prejmejo izbrana žita. Fermentirana krma, na primer silaža, je strogo prepovedana.
Zakaj seneno mleko
Na kmetijah, ki so se zavezale pridelavi senenega mleka, v hlevu diši po senu. Hkrati se lahko pohvalijo, da ima njihovo mleko ugodnejše razmerje med omega–tri- in omega-šestmaščobnimi kislinami. Starejši potrošniki pravijo, da ima takšno mleko okus, kakršnega so pili nekdaj, hkrati pa je tako pridelano mleko odlično za predelavo v poltrde in trde sire. Mleko za seneni sir Zelene Doline je pridelano na kmetiji Podpečan, po domače pri Kovač, iz Zavrha pri Galiciji. Ko smo Klemna vprašali, kaj imajo živali največkrat na jedilniku, se je pošalil: »K’r seno,« in v isti sapi dodal: »Seveda le pozimi, v drugih letnih časih pa prevladuje sveža trava.«
Marjeta Železnik, Mlekarna Celeia