Možnosti za razmah ekološkega kmetijstva

Večina ekomesa se še vedno proda po ceni za konvencionalno vzrejeno.

Da bi seneno mleko in seneno meso, ki je višji standard od ekopridelave, na trgu doseglo višjo ceno, so se rejci pred letom in pol začeli povezovati v združenje. Med njimi je tudi Boštjan Kosec z ekokmetije Kosec v Prlekiji, ki s kmetijo Zadravec od leta 2010 skupaj trži seneno goveje meso. Odkar Kosec na kmetijsko-gozdarski zbornici KGZS vodi projekt senenega mleka, še bolj verjame v povezovanje. »V Sloveniji vzredimo okoli 15 tisoč ekoloških telet na leto, ki dajo približno 4.500 ton ekomesa, le slabih deset odstotkov ga prodajo kot ekološkega, večino pa po ceni za konvencionalno vzrejeno meso in to je treba spremeniti,« pravi Kosec, ki se z ekološkimi kmetijami povezuje tudi v okviru socialnega podjetja Eko Prlekija, prek katerega bi radi skupaj tržili širok nabor ekohrane.
Več o članku si lahko preberete na Agrobiznis strani.