Najboljši ponudnik novih tehnologij je podjetje Lavrih

Na 7. konferenci Nove tehnologije v kmetijstvu so razglasili zmagovalce letošnjega hi-tech natečaja, s katerim pri portalu Agrobiznis spremljajo tehnološko posodabljanje kmetijstva in živilske industrije.

Najboljši ponudnik novih tehnologij je podjetje Lavrih

Rok Gartnar, ki prihaja z družinske kmetije Pr’Lavrih s hribov nad Gorenjo vasjo v Poljanski dolini, je svoj posel našel v razvoju profesionalne mehanizacije za gorske kmetije. »Naša kmetija je hribovska, imamo slabše pogoje za kmetovanje, zato moramo bolj inovativno razmišljati in na čim manj prostora pridelati čim več,« pravi. Za domače potrebe je najprej razvil tračni obračalnik, za tem še pobiralni zgrabljalnik alpflow, ki se dobro obnese na strmini. Stroje za gorske kmetije razvija in proizvaja v svojem podjetju Lavrih.

Stroje izvažajo po Evropi, prej sta glavna trga bila Slovenije in Avstrija, trenutno pa imajo več razvojnih projektov za naročnike iz Švice. Ponujajo tudi gorske cisterne, tračne obračalnike, pobiralne zgrabljalnike. Načrtujejo razvoj tudi robotske in električne gorske kosilnice. Radi bi prodrli tudi v Novo Zelandijo, da bi z njihovimi naročili zapolnili mrtvo sezono, ko upadejo naročila iz Evrope. Razmišljajo tudi o proizvodnji kmetijskih strojev za ravninske kmetije, da bi ohranjali proizvodnjo ves čas v pogonu. Svojim kupcem so v pomoč tudi prek mobilne aplikacije. Lokacijo za večje proizvodne prostore že imajo, zrasla bo na zapuščeni kmetiji, ki so jo kupili.

Več o tem si lahko preberete tukaj.

Čestitamo!

Vir: Agrobiznis