Na usposabljanju za kmete, ki smo ga izvedli v okviru EIP projekta Seneno meso in mleko smo se spoznali tudi z prednostmi uživanja mesa in mleka iz senen prireje.
- Meso ima ugodno razmerje maščobnih kislin: Skupna vsebnost dolgoverižnih n-3 polinenasičenih maščobnih kislin je v mesu pasočih živali slična vrednostim v belih ribah (orada, morski list, brancin,..) ® zato lahko takšno meso služi tudi kot vir n-3 polinenasičenih maščobnih kislin za tiste, ki ne uživajo rib. (Vir: Ponnampalam E. s sod., 2006)
- Ugodne vsebnosti in sestava mleka: Seno v obrokih povečuje vsebnosti a –linolenske in konjugirane linolne kisline v mleku– povečajo se v zimskem obdobju, ko je krmni obrok sestavljen samo iz sena (Zupan, cit. po Verbič, Perpar, 2018).Med najpomembnejše n-3 MK spada a –linolenska (ALA), ki je poleg linolne (LN), ki spada med (n-6) nenasičene MK, NUJNO POTREBNI ZA ŽIVLJENJE.
– seneno mleko vsebuje večji delež a–linolenske kot konvencionalno mleko;
– bolj zaželjeno za uživanje;
– v prehrano vključiti več tovrstnega mleka in mlečnih izdelkov iz senenega mleka.