Prednosti uživanja mesa in mleka iz senene prireje

Na usposabljanju za kmete, ki smo ga izvedli v okviru EIP projekta Seneno meso in mleko smo se spoznali tudi z prednostmi uživanja mesa in mleka iz senen prireje.

  • Meso ima ugodno razmerje maščobnih kislin: Skupna vsebnost dolgoverižnih n-3 polinenasičenih maščobnih kislin je v mesu pasočih živali slična vrednostim v belih ribah (orada, morski list, brancin,..)  ® zato lahko takšno meso služi tudi kot vir n-3 polinenasičenih maščobnih kislin za tiste, ki ne uživajo rib.  (Vir: Ponnampalam E. s sod., 2006)
  • Ugodne vsebnosti in sestava mleka: Seno v obrokih povečuje vsebnosti a linolenske in konjugirane linolne kisline v mlekupovečajo se v zimskem obdobju, ko je krmni obrok sestavljen samo iz sena (Zupan, cit. po Verbič, Perpar, 2018).Med najpomembnejše n-3 MK spada a linolenska (ALA), ki je poleg linolne (LN), ki spada med (n-6) nenasičene MK, NUJNO POTREBNI ZA ŽIVLJENJE.  

seneno mleko vsebuje večji delež alinolenske kot konvencionalno mleko;  

bolj zaželjeno za uživanje;                                                                                                                 

v prehrano vključiti več tovrstnega mleka in mlečnih izdelkov iz senenega mleka. 

Več o prednostih si lahko preberete TUKAJ in ogledate TU.