Senena ekskurzija na Solnograškem

Na zadnjo soboto v marcu smo se ustanovitelji Zavoda seneno meso in mleko, člani in tudi ostali ljubitelji senenega odpravili na obisk regije Pongau na Solnograškem. Izvedeli smo marsikaj zanimivega in si izmenjali izkušnje kmetovanja na ta način.  Z nami so bili tudi predstavniki podjetja Lavrih, d.o.o in Biomasa, d.o.o., ki so člani Zavoda seneno meso in mleko.

Obiskali smo tri senene kmetije, kjer so nam predstavniki kmetij predstavili same kmetije ter njihove objekte, kako poteka delo na kmetiji.  Iz predstavitev smo spoznali  tudi, da vsi lastniki kmetij poleg dela in vodenje kmetije hodijo še v službo. Mleko oddajajo v mlekarno Salzburg (SalzburgMilch).

Na kmetiji Bleiwanghof je 6 let trajalo, da so se znotraj družine odločili v katero zgodbo bodo šli. Odločili so se le, da gredo v seneno zgodbo, za kar jim ni žal. Na kmetiji imajo 10 ha lastnih površin, ostalo je najetih. Malo jim povzroča težava to, da so razdrobljene površine in tudi živali morajo čez železniško progo premeščati vsak dan. Živali so na prostem od aprila do oktobra. Košnja poteka v dopoldanskem času, seno obrnejo samo enkrat in v 24 urah pripeljejo domov še malo vlažno. Poleg senenega mleka se ukvarjajo tudi s kokošmi, kateri produkt so jajca in jih na dan pridelajo okrog 500, oddajajo jih nekaj okoliškemu hotelu, ostalo vse prodajo na domu, kjer imajo postavljen avtomat za mleko in jajca. Gostitelj nam je povedal, da opaža povečano povpraševanje za seneno mleko na Solnograškem.

Nato smo se odpeljali do naslednje kmetije Steger, ki velja predvsem za vzorčno kmetijo pri pripravi krme. So bili prvi, ki so se na njihovem območju odločili, za seneno pridelavo krme. Kmetija ima 19 ha, 6 ha travnikov in 13 ha gozda, imajo pa tudi še 5 ha v zakupu. Za seneno linijo so se odločili, ko so zgradili nov hlev. Na njihovi kmetiji imajo lisasto pasmo, in vzredijo do 30 živali na leto. Na njihovi kmetiji se živali pasejo od maja do septembra. Lastnik kmetije nam je povedal, da košnja trave ne poteka pred 12 uro dopoldne, ko pokosi gredo 2x na travnik in ob 16. uri obrnejo krmo. Naslednji dan ob 11. uri na rahlo obrnejo, ob 13. uri spravijo skupaj in vozi na sušilno napravo. Pazi, da je pri spravilu vsa krma enako suha. Kosijo 3-4 na leto. Beljakovin je od 15-18 %. Dosejujejo travnike na tri leta. Pokazali so nam tudi kompostni hlev, ki so ga zasnovali sami, ker jih na njihovi svetovalni službi niso znali svetovati. Udeležujejo se tudi na tekmovanju za najboljše seno in so dosegli drugo mesto v Avstriji, na kar so ponosni in tako je prav.

Na koncu nas je čakal ogled kmetije v Flachau, kjer nas je pričakal Hannes Oberauer. So manjša kmetija, ki ima poleg goveda tudi konje za turistično jahanje. Pridelujejo bio seneno mleko na 11 ha travnikih, imajo pa tudi 5 ha pašnikov in živali vozijo na bližnjo planino. Zanimivost te kmetije je, da krave za mleko so skozi celo leto stacionirane v hlevu. Imajo 4 košnje na leto in gnojijo samo z gnojevko. Krma vsebuje 20 % beljakovin. Krava da na leto 7500-8000 l mleka. V prihodnosti bodo uredili zunanja ležišča za živali. Kmetija ima tudi 4 ha gozda in v bližini žago za lastno uporabo. Na tej kmetiji pa imajo dosojevanje travnikov vsako leto, gnojenje pa poteka konec aprila.

Na koncu dneva nas je prišel pozdraviti predsednik združenja ARGE Heumilch Österreich, g. Karl Neuhofer, ki nam je predstavil delovanje njihovega združenja in nas povabil k skupnemu sodelovanju, saj je mnenja, da smo lahko s skupnim sodelovanjem samo še močnejši.

Veselimo se našega naslednjega druženja z vami in vabljeni, da se nam pridružite in spoznamo marsikaj novega in zanimivega.

Okusno in tradicionalno – to je naše!