SENENO GRE V STEKLENO – demonstracija in dan odprtih vrat kmetije Odems

Na kmetiji Odems, Gregorja Ovsenika iz Predoselj pri Kranju smo se zbrali na dveh dogodkih, ki smo jih organizirali v okviru EIP projekta Seneno meso in mleko.

V dopoldanskem času smo imeli demonstracijo na kmetiji, ki je bila namenjena kmetijam, ki jih zanima senena prireja. Najprej smo obiskovalcem predstavili projekt seneno meso in mleko in Zavod seneno. Nato nam je Ovsenik predstavil svojo kmetijo, ki smo si jo kasneje pogledali. Povedal je, da je s seneno prirejo mleka pričel leta 2011 in da so mešana kmetija. Na njihovi kmetiji pridelujejo tudi nekaj zelenjave predvsem krompir in česen, nekaj žit ter jajca. Po predstavitvi kmetije smo si šli ogledati hlev, kjer imajo 15 krav. Tam nam je bilo predstavljeno tudi način dosuševanja sena na njihovi kmetiji, katerega jim je predlagal dr. Benedičič iz podjetja P-ino, d.o.o., kateri nam je razložil tudi sistem sušenja in poudaril, da je to primer zelo racionalnega sušenja sena oz. krme. Lastnik kmetije Ovsenik je predstavil še način krmljenja živali na njihovi kmetiji, ki je sveža trava in bale. Letos je dodajanje sveže trave prekinil. Predstavljena nam je bila krmilna prikolica in način krmljenja z njo oz. mešanje krme.  Iz podjetja ALLtech- a nam je g. Žagar podal nekaj informacij o delovanju krmilne prikolice. Ovsenik je povedal, da ima z njegovo prikolico 2-3 dni obrok za njegove živali. Sledil je ogled prostora za predelavo mleka, kjer je nekaj informacij podala tudi Ana Ambrožič iz Bc Naklo, glede On line programa za predelavo mleka. Na koncu demonstracije je sledil ogled trgovinice Odems. Prostor za prodajo svojih senenih izdelkov in lokalnih pridelovalcev so uredili v lep prostor.

V popoldanskem dnevu smo organizirali dan odprtih vrat, kjer je med drugim potekala tudi otvoritev trgovine. Obiskovalcem je bilo na voljo tudi ogled kmetije. Po otvoritvi so sledile kmečke igre za družine. V popoldanskem času je bilo veliko obiskovalcev saj so prišli podpreti družino Ovsenik ob tako pomembnem dogodku.