V času, ko smo Slovenci pričeli plačevati z evri, so nekateri pogumni slovenski kmetje pričeli s pridelavo senenega mleka.
Kaj pravi slovenski potrošnik o senenem mesu in mleku?
V raziskavi: Kaj pravi slovenski potrošnik o senenem mesu in mleku, ki jo je izvedel dr. Aleš Kuhar skupaj z agencijo Aragon in sodelavci, smo ugotovili naslednja dejstva:
- Slovenskemu potrošniku mesa je najbolj pomembno, da je meso slovenskega porekla, in da so živali krmljene z naravno krmo (seno dojemajo kupci zelo pozitivno).
- Slovenskemu potrošniku mleka je najbolj pomembno, da je mleko slovenskega porekla, kakšna je maščobna stopnja, in da prireja mleka poteka v živalim prijaznih pogojih.
- Več kot četrtino govejega mesa slovenski potrošniki kupijo pri kmetih ali v specializiranih prodajalnah.
- Več kot 70 odstotkov potrošnikov se zaveda, da je kakovost mesa in mleka na trgovinskih policah ZELO različna,
- 65 odstotkov potrošnikov se zaveda, da sta bila seneno meso in mleko prirejena brez uporabe silaže, ki jo potrošnik dojema negativno.
- Večina potrošnikov verjame, da je govedo, krmljeno s senom, bolj zdravo, meso in mleko živali, ki so bile krmljene samo s senom, je tudi bolj zdravo, in da je seno najprimernejša krma za živali.
- Tretjini potencialnim potrošnikom mesa cena ni pomemben dejavnik odločanja. Pomembno jim je, kakšno krmo so živali uživale in kakšno je poreklo mesa.
- Polovici potencialnim potrošnikom mleka cena ni pomemben dejavnik odločanja. Pomembno jim je, kakšno krmo so živali uživale in kakšno je poreklo mleka.
- Vzorce senenega mesa so potrošniki ocenili kot bolj sočne. Potem, ko so jim povedali, da je meso seneno, so se njihove ocene senenega mesa izboljšale.
- Vzorce senenega mleka so ocenili kot bolj sladke in bolj smetanaste. Potem, ko so jim povedali, da je mleko seneno, se njihove ocene senenega mleka niso bistveno izboljšale.
Potrošnik si danes želi in je tudi pripravljeni plačati bistveno višjo ceno za kakovostno meso in mleko. Vprašanje za nas, kmetovalce, pa je, ali smo sposobni pokriti potrebe slovenskega potrošnika in pridelati ter mu ponuditi meso in mleko najvišje kakovosti.
Več pa si lahko preberete tukaj.