Seneno mleko in meso so živila vrhunske kakovosti

V oddaji Ljudje in zemlja, ki je bila predvajana na RTV SLO, so se ob zaključku EIP projekta Seneno meso in mleko predstavili rezultati projekta, Zavod ter sama senena prireja.

Na začetku prispevka se je predstavila kmetija Bizant po domače Malenšek, ki je ena od ustanoviteljev Zavoda seneno. Njihova kmetija je bila med prvimi rejci senenega mleka. Zakaj so začeli opuščati silažo in kako pridelati kakovostno krmo sta predstavila Andreja in Mirko Bizant.

Žiga Kršina, je predstavil svojo ekološko učno kmetijo, ki jo je opremil tako, da je samooskrba po vzoru tradicionalnih kmetij v preteklosti. Je tudi ustanovitelj Zavoda seneno in v Zavod je vstopil, ker je dobil povabilo od kmetov, ki so uspešni na svojih področjih, jih je tudi že od prej poznal in odločitev za vključitev v Zavod je bila zelo lahka. Vidi skupno zgodbo na dolgi rok, pri kateri je potrebno skupaj sodelovati, povezovati, treba je delati na dolgi rok.

Dr. Janez Benedičič, eden od partnerjev EIP projekta in ustanovitelj Zavoda seneno, je povzel nekaj rezultatov projekta.  Predstavil je partnerje projekta in med njimi je bila  tudi Mlekarna Celeia, ki je razvila seneni sir in zaenkrat so edina mlekarna, ki odkupuje seneno mleko.

Tako prirejeno meso in mleko (seneno) je mogoče prodati po višji ceni, saj so tudi stroški same prireje višji. Zagotavljajo vrhunsko kakovost.

Vabljeni, da se nam priključite v Zavod seneno meso in mleko in skupaj bomo ustvarjali seneno zgodbo.

Celoten prispevek je na voljo TUKAJ.

 

Okusno in tradicionalno – to je naše!