Tudi letos smo se v Zavodu seneno odločili, da organiziramo strokovno ekskurzijo. Po dveh zaporednih obiskih senenih kmetij pri naših severnih sosedih, nas je letos pot odnesla proti Italiji. V sredo 26.3. 2025 zjutraj, smo se na pot podali iz Celja, par popotnikov pa se nam je pridružilo še v Ljubljani. Domovino smo zapustili preko mejnega prehoda Fernetiči in čeprav smo potepanje začeli v slabem in meglenem vremenu, se nam je začelo nasmihati sonce, ki je obetalo lep dan. Najprej smo začeli z bolj turističnim delom potepa in se ustavili na Vejni nad Trstom, od koder se ponuja prekrasen razgled na celoten Tržaški zaliv. Tam stoji sodobna Marijina cerkev v dveh nadstropjih. Po ogledu smo se zapeljali v Trst, kjer smo si privoščili kratek sprehod in kavico, saj Trst slovi kot svetovna prestolnica kave. Pot nas je naprej vodila v znamenito laguno stoterih otokov in nekdanje elitno klimatsko zdravilišče Avstro-Ogrske monarhije Gradež. Po vrnitvi na celino smo spoznavanje tržaške pokrajine namenili še strokovnemu delu.
Za prvi obisk smo izbrali seneno kmetijo Zoff v Krminu (Cormons) v širši okolici Gorice, ki ima eko certifikat in si prizadeva za naravno krožno gospodarstvo. Poleg široke palete mlečnih izdelkov (prisegajo na pasmo Pezzata Rossa) ponujajo tudi prenočitev in degustacijske pakete. Obdelujejo 40 ha površin, redijo 25 molznic in 25 glav mlade živine. Vso prirejeno mleko predelajo v mlečne izdelke, večinoma sire, za izdelavo katerih kulture pripravljajo sami. Vse izdelke s svoje in okoliških kmetiji ponujajo v svoji trgovinici. Po predstavitvi kmetije in njihovega dela je sledila degustacija. Nihče od prisotnih ni ostal ravnodušen, saj so nas navdušili svojimi različnimi siri (od rikote, »Zoffarele«, zorjenih sirov različnih starosti, sira zorejnega v »luknji«, sira v rožicah, …), suhomesnatimi izdelki in furlansko »friko« ter odlično sladico. Kot se spodobi za kulinarični dogodek tudi grla niso bila suha, saj so za spremljavo poskrbeli z odličnimi furlanskimi vini. Kot pa pravijo, v njihovi pesmi fantje iz benda MI2 »Da pa ne bi kiremo blo slabo po…., smo vmes navalili še po«, ja, prav boste prebrali, »senenemu likerju«. Na kratko povzeta ocena tega obiska: »uff je bilo dobro«!
Več kot zadovoljni in s polnimi želodčki, smo pot nadaljevali proti kmetiji Ruj na Doberdobu. Kmetija se ukvarja z vinogradništvom in živinorejo. V istem vrtnem redu smo jo tudi spoznali, saj nas je gospodar pričakal z degustacijo njihovih vin pred njihovo vinsko kletjo, kjer nam je tudi predstavil njihovo zgodbo. Živinorejska dejavnost na kmetiji je reja 80 krav dojilj tradicionalne pasme in volov za meso. Živali preživijo večino časa na paši, za dopolnitev obroka pa jim krmijo žita ter kakovostno seno. Kmetija je skupaj s še 4 kmetijami vključena v projekt, ki odpravlja zraščenost kmetijskih površin na tržaškem krasu v skupni velikosti 1000ha. Po zaključeni predstavitvi kmetije, sta ob degustaciji zapeli tudi harmonika in kitara ter še dodatno pripomogli k veselemu vzdušju.
Za »grande finale« pa je sledilo še pozno kosilo pri rojaku Mateju Ferfogli, na turistični kmetiji »Pri Cirili«, ki prav tako ni razočaralo in je napolnilo še zadnje proste kotičke naših trebuščkov.
Ker pa vsemu lepemu pride enkrat tudi konec, smo tudi mi morali reči »Ciao« Furlaniji. Polnih trebuščkov, novih spoznanje ter prijateljstev smo jo mahnili nazaj proti Sloveniji in si obljubili, da tudi drugo leto ne bomo ostali doma.