Tehnična navodila za sušenje

dr. Janez Benedičič iz podjetja P-ino, ki je član projekta je pripravil dokument z naslovom Tehnična navodila sušenje

Za uspešno sušenje je nujno:
1. čista, rahla porazdelitev krme v boksu
2. dnevna kontrola pred naslednjo napolnitvijo novega materiala
3. ko sušilni zrak ˝uhaja˝ na določenih mestih v boksu, je potrebno to uhajanje suhega zraka zmanjšati za povečanje učinkovitosti sušenja.

PRAKTIČNI NASVETI
Navodila za nadzor sušenja
Običajno je spodnja ploskev kupa veliko premajhna, da bi lahko sprejela dnevni vnos količine, zato je treba kup sena čim bolj pozorno nadzorovati. Če je višina dnevnega vnosa večja od 60-80 cm, potem sproščena količina vode presega zmogljivost obstoječega ventilatorja za odvajanje vode.
Pri povečevanju višine kupa in istočasno povečanemu dovodu vlage je treba količino sušilnega zraka sorazmerno povečevati. Če se to ne zgodi, se sprosti več vode, kot je ventilator lahko odvaja. Na vrhu se tvori vodni sloj, ki preprečuje izhod vode.
Dober kazalec je tudi lasten nos. Če krma lepo diši, je vse v redu, če pa dobi sladkobni okus, je treba biti previden, saj spodnje plasti pri lahkomiselnem polnjenju pozneje niso več dostopne, torej jih je treba nemudoma odkriti in prerazporediti.
Čas za nadzor sušenja je že naslednji delovni dan pred ponovnim polnjenjem.
Če ni na razpolago dovolj zraka, se lahko pri obratovanju sušilnega stroja ogreje tudi krma. Tisto malo zraka nato gre po poti najmanjšega upora in uhaja na mestih, kjer je krma rahla.

Vabljeni k branju.