Utrinki demonstracije in dneva odprtih vrat na seneni ekološki učni kmetiji Kršinar

V soboto 30.9.2021,  je bila v dopoldanskem času na ekološki učni kmetiji Kršinar demonstracija na kmetiji, v popoldanskem času pa je potekal dan odrtih vrat.

Dopoldan je bilo predstavljeno sušenje in skladiščenje sena iz strani dr. Janeza Benedičiča iz podjetja P-ino, nato je sledila demonstracija strojev za OMD območja. Z nami je bilo podjetje LAVRIH, Rok  Gartnar s.p.,  ki je proizvajalec kmetijske mehanizacije za strmine. Predstavili so nam sistem delovanja kosilnice, pobiralni zgrabljalnik in tračni zgrabljalnik, obračalnik. Prikazano je bilo delovanje vseh strojev in naši obiskovalci so lahko tudi sami poskusili delo s stroji. To je med obiskovalci demonstracije poželo veliko navdušenje, saj dejanska izkušnja pomaga k odločitvi o nakupu cenovno dražjega stroja. Takšna mehanizacija olajša delo na gorskih terenih. Po demonstraciji je sledila predstavitev senene ekološke učne kmetije Kršinar, predstavljeni so bili sami začetki ustanovitve kmetije, nameni in vizija razvoja kmetije v prihodnje.

V popoldanskem času je sledil dan odprtih vrat, na katerem je bila prav tako bila predstavljena kmetija, živali in učni poligon. Ogledali smo si živali, rastline, ki rastejo na posestvu. Na koncu ogleda kmetije je sledila degustacija senenih sirov okoliške senene kmetije in Mlekarne Celeia.

VIDEO posnetek.