Utrinki iz demonstracije na seneni kmetiji in dneva odprtih vrat TK Apat

Na praznični dan v juniju je senena Turistična kmetija Apat iz Gabrk pri Šoštanju organizirala demonstracijo na kmetiji in dan odprtih vrat v okviru EIP projekta Seneno meso in mleko.

V dopoldanskem času  je potekala demonstracija na kmetiji, kjer je potekala predstavitev mehanizacije za spravilo in sušenje: kosilnica, gnetilnik, stropno dvigalo, sušenje rinfuze, sušenje okroglih bal, sistem ogrevanja na biomaso ter sama senena prireja.

Z nami je bila tudi Mlečna kraljica Ajda, s katero smo degustirali seneni sir različnih okusov Mlekarne Celeia. Iz podjetje Biomasa d.o.o., so predstavili sistem ogrevanja in sušenja sena ter stropna dvigala. Gospodar kmetije Peter je predstavil, kako na njegovi kmetiji poteka košnja, spravilo, sušenje in ogledali smo si tudi sistem sušenja bal.

Na dnevu odprtih vrat, ki je potekal v popoldanskem času je potekala predstavitev senene kmetije, živali, opreme, degustacije senenih izdelkov, aktivnosti za otroke. Seveda so bili najbolj navdušeni najmlajši obiskovalci, saj so si lahko od blizu ogledali živali in igrali v senu, ki je mehkega in prijetnega vonja. TK Apat nam je predstavila njihove mlečne senene izdelke kot so jogurti različnih okusov, mladi sir, skuta, ki jih ponujajo svojim gostom.